Backlinks een concreet plan van aanpak voor maximaal resultaat

De website is helemaal in orde, voldoende inhoud & content op de website aaanwezig met de juiste keywords, maar  off-page optimalisatie  en specifiek linkbuilding blijft vaak een iets moeilijker punt waar ik vaak vragen over krijg hoe dit exact aan te pakken

 

Backlinks is en blijft een noodzakelijk kwaad

 

backlinksNatuurlijk wordt Google steeds slimmer, en mischien zal deze in de toekomst zelf de kwaliteit van websites en de content zelf kunnen bepalen maar tot dat moment is google grotendeels afhankelijk van links, links zijn hierdoor nog steeds super belangrijk.

Een tactiek is om simpelweg webmasters van andere websites te vragen om links; dit werkt prima in veel gevallen, maar zeker voor de grotere belangrijkere websites (welke veel meer authority & dus ranking waarde hebben) loop je hier snel tegen obstakels aan.
 

Een populaire oplossing is om middels a.b.c. ruils links uit te wisselen, dit is iets waar ik zelf veel succes mee haal, in dit geval biedt je een link aan op andere passende websites, er worden dus links tussen 3 websites geruild i.p.v. van bij normale linkruil: 2 ( maar hiervoor moet je beschikking over meerdere websites hebben.)

 

Andere benadering voor linkbuilding

Een andere techniek is om het gehele linkbuildings probleem anders te benaderen , zie het niet als een linkje uitwisselen maar uit een samenwerkings- verband waar beide partijen iets aan hebben, het plaatsen van een linkje is hierin een kleine moeite.

 

Waar te beginnen?

In eerste instantie breng je in kaart van welke websites je graag een link zou ontvngen maak een lijstje van ongeveer 25 websites, deze websites bepaal je door te zoeken op die trefwoorden waarop je zelf graag gevonden wilt worden.

Kijk de lijst na van websites waarvan het on realistisch is om een link te ontvangen verwijder deze.

 

De websites die overblijven zijn geschikt om een relatie mee aan te gaan, hiervoor moet je als eerste weten wie achter welke website zit en hier contact mee op te nemen, is er een (persoonlijk) en mail adres aanwezig, een Twitter account of facebook.

Sla dit overzichtelijk op zodat je dit later weer kan inzien.

 

Het vervolg?

Vervolgens is het zaak om onder de aandacht te komen op een niet opdringerige manier, vraag dus niet meteen om een link, maar laat waarvolle reacties achter op deze websites (zonder eigen promotie). Volg deze mensen direct ook op Twitter (of andere sociale media)

De kans is groot dat ze interessante informatie bieden aangezien je in dezelfde markt werkzaam bent,.Retweet ze, like & volg/favoriet hun post, maak contact, engage!

 

Met een aantal leg je op deze manier al direct contact, voor veel van de anderen ben je al wel zichtbaar geworden.

Je kan nu via mail contact leggen om je voor te stellen en een voorstel te doen, dit voorstel kan van alles zijn maar denk hierbij in termen wat jij kan “geven” denk hierbij aan een samenwerking, het geven van feedback of advies of het promoten van een product. Hou het eenvoudig en luchtig.

Je hebt nu een goed contact met een aantal mensen in jouw branche/doelgroep, bouw die relaties uit waar je een goed gevoel van hebt, het kan hierbij handig zijn om een en ander overzichtelijk te houden middels een spreadsheet.

 

Zodra je eenmaal een relatie hebt is het eenvoudiger om een link te vragen of om b.v. een verzoek tot guestpost te doen,

Aangezien het heen en weer linken veel minder effectief is dan abc linken zou je ook kunnen aanbieden om als weder dienst hun website te promoten via facebook of een nieuwsbrief. Er zijn zo talloze mogelijkheden.